Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Portaalsites  

 

Europeana
Talen: 20 Europese talen
Diensten: catalogus, databank
Europeana, de Europese digitale bibliotheek, geeft toegang tot meer dan 48 miljoen gedigitaliseerde documenten (boeken, audiovisueel materiaal, foto’s, archiefstukken ...), uit ruim 3.300 instellingen (bibliotheken, archieven, musea, audiovisuele collecties). Deze collecties laten toe de geschiedenis van heel Europa te verkennen, van de Oudheid tot vandaag.

Virtual Library Women's History
Talen: Engels, Nederlands
Het Nederlandse Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis brengt in de Virtual Library Women’s History links bijeen naar archiefcentra, musea, databanken, onderzoeksinstellingen, verenigingen, discussielijsten, themawebsites... wereldwijd in verband met vrouwengeschiedenis. Het ideale vertrekpunt om het www te verkennen, al moet je soms wat lange lijsten doorploegen. De IISG-website bevat bovendien de ViVa-databank, met verwijzingen naar artikels over vrouwengeschiedenis uit vaktijdschriften wereldwijd.  Tenslotte wordt er doorverwezen naar de website van het ISSG, die toelaat hun eigen collectie in verband met vrouwengeschiedenis te doorzoeken.

International Federation for Research in Women's History
Taal: Engels
De IFRWH werd opgericht in 1987 en dient als een internationaal contactforum voor onderzoekers vrouwen/gendergeschiedenis. Ze organiseert internationale conferenties en geeft een on line beschikbare Newsletter, met aankondigingen van colloquia en conferenties, publicaties, en de activiteiten van de aangesloten nationale comités.

Fragen (FRAmes on GENder)
Taal: Engels
Fragen is een databank met full text-versies van feministische teksten (boeken, pamfletten, artikels...) uit 29 Europese landen. In elk land selecteerden experten een reeks teksen-van-betekenis uit de periode 1960-2000. Ze zijn beschikbaar in de oorspronkelijke taal en een uitgebreid classificatiesysteem maakt het mogelijk de hele databank te doorzoeken op types documenten, inhoudelijke trefwoorden enz. De website bevat uitgebreide informatie over het project dat tot de databank leidde.

Mapping the World of Women’s information Services

Taal: Engels
Deze databank werd ontwikkeld door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en bevat de adressen van en informatie over meer dan 400 vrouweninformatiecentra over de hele wereld. Voor wie informatie zoekt over de positie van vrouwen in een bepaald land, is deze databank een goed vertrekpunt.


WINE – The women’s Information Network of Europe

Taal: Engels
WINE is een Europees netwerk van bibliotheken, archieven, informatiecentra en webportalen gespecialiseerd in het domein van gender, vrouwen en feministisch onderzoek. Het netwerk heeft als doel een gemeeschappelijk platform te bieden voor discussie en kennisdeling. De website biedt een overzicht van de activiteiten en een lijst van online bronnen.

 

BESTOR - Wetenschap aan de zij-kant

Talen: Nederlands, Frans

Bestor lanceert met "wetenschap aan de zij-kant" een portaalsite over vrouwelijke wetenschappers. Je komt er alles te weten over de - vaak onderbelichte - Belgische vrouwelijke wetenschappers, hun verdiensten en strategieën. Je vindt er pioniers, professionals, creatievelingen en powerkoppels.