Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Nieuws inzake gendergeschiedenis

• Tentoonstelling "Vrouwen van Rotterdam" (18/02-01/10/2017, Museum Rotterdam).

De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, mannen, gebouwen en bouwers. Maar wat is de rol van de vrouw geweest in de wederopbouwperiode? Bij de viering van 75 jaar Wederopbouw vorig jaar leken de meisjes en vrouwen van toen vaak onzichtbaar. Hun verhalen onderbelicht en onbekend. Terwijl juist in deze periode de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde.
In de tentoonstelling komen diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Niet alleen hun verhalen komen aan bod, ze komen ook in originele kleding voorbij als rolmodellen op een catwalk. Samen met foto’s en voorwerpen levert het authentieke portretten op van ‘gewone’ vrouwen. Maar ook bekende vrouwen passeren de revue, waaronder schrijfster Anna Blaman, stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, wethouder Nancy Zeelenberg en commissaris en adviseur (inter-)nationale ondernemingen Neelie Kroes. Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend beeld van een tijd waarin alles veranderde. Meer info vindt u hier .

• Lezing "The impact of WWI on marriages, divorces and gender relations in Europe" op 5 en 6/10 in KU Leuven : The conference theme will be the impact of The Great War on the life-courses of “ordinary” citizens who lived through this war. More specifically, we will focus on the impact of WWI on marriage, divorces, and gender relations in Europe. As historians, sociologists and demographers, we seek to join both approaches into an endeavour that balances quantitative and qualitative perspectives. Meer info hier .  

 •  2 Euro met Isala Van Diest en Marie Popelin 

 

 

 

Nieuwe publicaties inzake gendergeschiedenis