Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Het AVG-Carhif

Het AVG-Carhif is een archief- en onderzoekscentrum gespecialiseerd in vrouwengeschiedenis en de vrouwenbeweging.

Het AVG voert wetenschappelijk onderzoek uit, informeert over lopend onderzoek en organiseert activiteiten om vrouwengeschiedenis bekend te maken bij een breed publiek. 

Je kan er een rijke collectie archieven, boeken, tijdschriften, foto’s en affiches raadplegen over vrouwengeschiedenis en de geschiedenis van de vrouwenbeweging in België. Zowel vrouwenorganisaties als personen kunnen er terecht voor een professioneel beheer van hun archiefmateriaal.

Nieuws:

• De CFP voor het colloquium van onze Forum in vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis is hier !

• RoSa, kenniscentrum gender en feminisme, verhuisde eind mei van de Koningstraat naar de Zennestraat in Brussel. De mooie nieuwe huisvesting, op enkele minuten stappen van de Beurs, bleek evenwel te klein voor de archiefcollectie. In onderling overleg werd beslist dat het AVG-Carhif dit onderdeel van de RoSa-collectie de komende jaren in bewaring neemt.

In één klap kwamen er in de AVG-depots 53 archiefbestanden bij, samen zo'n 120 strekkende meter. Van enkele archiefvormers, bijvoorbeeld Lily Boeykens, Adèle Hauwel of Georgette De Wit,  had het AVG al archief in bewaring, maar merendeels gaat het om 'nieuwe' organisaties en personen.

In de herfst zal deze collectie worden ingevoerd in de archiefdatabank van het AVG. Wie eerder informatie wil, kan contact nemen via avg.carhif@amazone.be. Het overzicht blijft ook te vinden op de website van RoSa. 

• Lezing "The gender of sovereignty in European politics and aesthetics" van 18 tot 20 december in KU Leuven. Een oproep tot bijdragen is beschikbaar hier .

• Replay van de lezing van Aurore François "Miséreuses ou vicieuses ? Les mineur(e)s prostitué(e)s..." op de Youtube channel van de  Académie royale de Belgique 

• FARO publiceerde een recensie van het boek Vrouwen en mannen ten oorlog, 1914-1918 dat vorig jaar verscheen naar aanleiding van onze expo Gender@war.

• Wil u graag onze werking ondersteunen? Dat kan door lid te worden van de Vrienden van het AVG-Carhif! Alle informatie vindt u op onze Vriendenpagina.

• Gebruik onze pedagogische webmodules over stereotypen en het feminisme van de tweede golf op http://www.gendergeschiedenis.bentdek. Ontdek ook de pedagogische instrumenten op deze website, onder meer over de Eerste Wereldoorlog. 

 

 

 


Newsletter nr. 8 van het Forum voor Gendergeschiedenis (25/8/2017) Hier

Lijst van onderwerpen voor masterscripties geschiedenis, 2016-2017  PDF-versie

    •  Volg het AVG ook op facebook!