Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Het AVG-Carhif

Het AVG-Carhif is een archief- en onderzoekscentrum gespecialiseerd in vrouwengeschiedenis en de vrouwenbeweging.

Het AVG voert wetenschappelijk onderzoek uit, informeert over lopend onderzoek en organiseert activiteiten om vrouwengeschiedenis bekend te maken bij een breed publiek.

Onze rijke collectie archieven, boeken, tijdschriften, foto’s en affiches over vrouwengeschiedenis en de geschiedenis van de vrouwenbeweging in België staat ter beschikking van alle geïnteresseerden. Zowel vrouwenorganisaties als personen kunnen bij ons terecht voor een professioneel beheer van hun archiefmateriaal.

Nieuws:

• Uitgelichte tentoonstellingen: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in Amsterdam en De dames van de barok in Gent! Meer info in niews .

• Bekijk de kalender van onze rondreizende tentoonstellingen.

• Bestor lanceert met "wetenschap aan de zij-kant " een portaalsite over vrouwelijke wetenschappers. Je vindt er pioniers, professionals, creatievelingen en powerkoppels. Maak hier  kennis met Clémence Everard, de eerste vrouw met een Belgisch diploma in de geneeskunde, en 44 andere vrouwelijke wetenschappers! Zie het ook in onze selectie van websites rond vrouwen- en gendergeschiedenis. 

• Met de verhuis van RoSa, kenniscentrum gender en feminisme, naar de Zennestraat in Brussel, nam het AVG-Carhif de archiefcollectie van RoSa in bewaring voor de komende paar jaar. Het gaat om 53 archiefbestanden, samen zo'n 120 strekkende meter. In afwachting van ons nieuwe databanksysteem kan je er telefonisch of per mail meer informatie over krijgen.

Replay van de lezing van Aurore François "Miséreuses ou vicieuses ? Les mineur(e)s prostitué(e)s..." op het Youtube-kanaal van de  Académie royale de Belgique 

• Wil u onze werking ondersteunen? Dat kan door lid te worden van de Vrienden van het AVG-Carhif. Alle informatie vindt u op onze Vriendenpagina .

• Gebruik onze pedagogische webmodules over stereotypen en het feminisme van de tweede golf op http://www.gendergeschiedenis.be/. Ontdek ook de pedagogische instrumenten op deze website, onder meer over de Eerste Wereldoorlog. 


Newsletter nr. 8 van het Forum voor Gendergeschiedenis (29/10/2018) Hier

Lijst van onderwerpen voor masterscripties geschiedenis, 2016-2017  PDF-versie

    •  Volg het AVG ook op facebook!