Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Vrouwen en mannen ten oorlog, 1914-1918

Bij de tentoonstelling ‘Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen ten oorlog’ (BELvue museum, 9 september 2015 tot 3 januari 2016) werden verschillende educatieve instrumenten ontwikkeld.


Cover pedagogisch dossier

Pedagogisch dossier voor leerkrachten

Het AVG-Carhif maakte een pedagogisch instrument voor gebruik in de klas, met kant-en-klaar lesmateriaal. Leerkrachten kunnen het gebruiken om een bezoek aan de expo voor te bereiden, maar ook los daarvan, om gender te integreren in een les over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Het dossier bestaat uit 15 didactische fiches (met opdrachten voor de leerlingen en contextinformatie gebaseerd op recent historisch onderzoek) en tientallen originele documenten (reproducties van affiches, postkaarten en foto's, brieffragmenten, citaten uit recente wetenschappelijke publicaties, cijfers…).

Wie het dossier in hoge resolutie wenst te onvangen, kan dit aanvragen via mail.

 Dossier inladen (in lage resolutie).


Tools voor een bezoek aan de tentoonstelling

De pedagogische dienst van BELvue, eduBEL, maakte een instrument waarmee leerlingen de tentoonstelling autonoom kunnen verkennen. In kleine groepen onderzoeken de leerlingen de verschillende thema’s van de expo en leggen ze verbanden met actuele problemen.

Er zijn twee werkbundels voorhanden: één voor de leerlingen van het vijfde leerjaar tot en met het tweede SO en één voor het derde tot en met het zevende SO. Een voorbereiding in de klas is niet nodig.

Voor gezinnen met kinderen (tussen 10 en 14 jaar) is er een spellenparcours. Bezoek de tentoonstelling, vind de rollen in de maatschappij van die tijd terug, en los het mysterie op! Het parcours is beschikbaar in NL, FR, EN.