Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België


Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen: gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, en willen een positieve en open kijk op seksualiteit en anticonceptie. Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking voor iedereen.

Het pedagogisch dossier "Vrouwen vrij, een andere wereld" verkent een niet zo ver verleden waarin de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog erg uitgesproken was. Tal van sprekende tijdsdocumenten doen nadenken over de weg naar maatschappelijke gelijkheid en de obstakels die nog steeds bestaan. Want al is er merkbaar vooruitgang geboekt, heel wat eisen en analyses uit de jaren 1970 zijn nog brandend actueel.


cover pedagog dossier feminisme

Het dossier sluit aan bij de tentoonstelling "Vrouwen vrij, een andere wereld". Het bevat 15 fiches met opdrachten en talrijke documenten (deels uit de tentoonstelling, deels bijkomend materiaal) die kritisch nadenken en vergelijkingen doorheen de tijd stimuleren.

Wie het dossier in hoge resolutie wil ontvangen, kan dat aanvragen via mail

 dossier inladen (lage resolutie)