Centre d'Archives et de Recherches pour l'Histoire des Femmes

2 Euro met Isala Van Diest en Marie Popelin


Isala Van Diest en Marie Popelin, die eind 19de eeuw aan de wieg stonden van het georganiseerde feminisme in België, sieren sinds 2011 muntstuk van 2 Euro.

 

De Nationale Bank sloeg 5 miljoen exemplaren van de munt, die er kwam naar aanleiding van 100 jaar Internationale Vrouwendag. Het is de eerste keer dat vrouwen die geen lid zijn van de koninklijke familie, op een muntstuk staan.

 

Isala Van Diest (1842-1916) was de eerste vrouwelijke arts in België. Haar studies had ze in het buitenland moeten doen, aangezien de Belgische universiteiten in de jaren 1870 geen meisjes toelieten. Uiteindelijk kreeg ze in 1884 bij apart KB de toestemming om een praktijk te openen. Dat deed ze in Brussel, waar ze ook werkte in een opvangcentrum voor prostituées. Van Diest behoorde, met Marie Popelin, in 1892 tot de oprichters van de Ligue belge du Droit des Femmes.

 

Marie Popelin (1846-1913) had jarenlang als leerkracht gewerkt toen de ULB in 1880 vrouwelijke studenten toeliet. Ze schreef zich zowat meteen in aan de rechtenfaculteit en studeerde met brio af. Haar aanvraag om advocaat te mogen worden, werd evenwel afgewezen: het Hof oordeelde dat ze daar als vrouw niet voor geschikt was. Popelin ontpopte zich vervolgens tot één van de boegbeelden van het Belgische feminisme. Pas in 1922, bijna tien jaar na haar dood, kregen vrouwen toegang tot de balie.

 

 

© Secretariaat-generaal van de Nationale Bank van België