Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

Een Vrouw, een Stem : een tentoonstelling over vrouw en stemrecht in België 1789-1948


De rondreizende tentoonstelling Een Vrouw, een Stem gaat in dertig kleurrijke panelen in op de manier waarop vrouwen in de periode 1789–1948 ijverden voor hun politieke rechten.

Omdat vrouwen geen stemrecht hadden – tot 1920 zelfs niet gedeeltelijk – lijken ze op het eerste zicht afwezig op de politieke scène. Waar waren de vrouwen tijdens de Brabantse en later de Belgische revolutie? Eisten ze, zoals hun tijdgenotes tijdens de Franse Revolutie, meer rechten? Wat waren hun ideeën over kwalitatief meisjesonderwijs en welke vrouwen stonden aan de wieg van een georganiseerde vrouwen­beweging, eind 19de eeuw? Hoe beïnvloedden de politieke verhoudingen de parlementaire debatten over vrouwen­stem­recht? En op welke manier gingen de verschillende partijen met hun nieuwe doelgroep om na de toekenning van het gemeentelijk stemrecht in 1920? 

Op deze vragen wil de tentoonstelling een antwoord geven. "Een Vrouw, een Stem" toont dat vrouwen steeds aanwezig zijn  geweest in het maatschappelijk debat, en wil aanzetten tot nadenken over rollenpatronen en maatschappelijke conventies.
 

 Technische fiche 'Een Vrouw, een Stem'

Feminisme in veelvoud